Најаве

Васкрс, 16.април: Васкршња Литургија у 9:00

Слава Параклиса

Деца у Параклису

Дечији радови

Home O Параклису

postheadericon O Параклису

 

 

Храм-капела (параклис) Светог првомученика и Архиђакона Стефана налази се у Поликлиници при КБЦ Бежанијска Коса. На празник Светог Григорија Неокесаријског Чудотворца, 30. новембра 2007. године, Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, уз саслуживање Епископа хвостанског Атанасија и свештеника, освештао је нову Поликлинику и парасклис посвећен Светом Стефану.

Захваљујући изузетној сарадњи са руководством ове познате и престижне здравствене институције, у којој раде врхунски медицински стручњаци, у оквиру нове Поликлинике саграђен је, осликан и украшен нови параклис за потребе болесних и немоћних. Намера је била да ово парче неба у КБЦ-у буди многе успаване свести и савести, и да уноси радост у срца тужних, болесних и немоћних, одгони очајање код очајних, а све људе подсећа на Божију љубав и путеве оздрављења кроз Царство Духа.

Велику духовну радост медицинском особљу и свима који се лече и који лече приредили су Митрополит Амфилохије и Епископ Атанасије са служашчим свештенством и хором храма Св. Василија Острошког јер је први пут у историји ове болнице служена Света Архијерејска Литургија и причешћен верни народ.

На предлог протојереја-ставрофора Петра Илића, Њ. Св. Патријарх српски Павле је, за племенити подухват изградње Параклиса, одликовао патријарашком граматом директора КБЦ Бежанијска Коса, проф. др Николу Милинића и помоћника директора, Душана Вукотића. У име Његове Светости, грамате је уваженим лекарима уручио Митрополит Амфилохије, изразивши захвалност за учињено доброчинство и наглашавајући да је то први нови параклис у српској болници после више од 60 година.


Живопис и витражиПараклис посвећен Св. првомученику и Архиђакону Стефану бесплатно је осликао на литургијске теме академски сликар Драган Марунић, као и славску целивајућу икону. У складу са потребама пацијената, у Параклису су насликане фреске Светих Врача Козме и Дамјана – бесребреника и лекара. Наспрам Часног престола, налази се композиција Причешће апостола. Са леве стране ове композиције, налази се фреска заштитника Параклиса – Светог Архиђакона Стефана. Са десне стране је и Свети Пантелејмон. На западној страни је композиција Васкрсење Лазарево, лево од ње је Богомајка, а са десне стране Свети Никола.

 

У чекаоници, на источној страни, налази се велика композиција – Свети Сава и Свети Симеон Мироточиви, у чијој је позадини манастир Хиландар. Све фреске су живописане у секо-техници – акрилним бојама, у византијском стилу.

 

Витраже на прозорима израдио је атеље "Станишић" из Сомбора и дар су Ваздухопловног друштва Србије и Милана Чортана из Београда.

 

 
Свети Стефан

Мултимедија

Молитвени кутак

Предавања и дружења