Најаве

Васкрс, 16.април: Васкршња Литургија у 9:00

Слава Параклиса

Деца у Параклису

Дечији радови

Home Литургија

postheadericon О Литургији

 

Шта је Литургија?

Грчка реч Литургија значи заједничко дело, дело народа, јавна служба. У ужем, црквеном смислу, то је дело Цркве, дело свега народа Божијег, служба Цркве. Назива се и Тајном над Тајнама. Други назив којом се означава Литургија је Евхаристија, што у преводу са грчког значи благодарење, захвалност, што и јесте суштински карактер ове Божије службе – наша молитвена захвалност за све дарове које добијамо од Господа. У Светој Литургији прима се Сам Господ Исус Христос, Његово Тело и Крв, он је стварни Служитељ Литургије, што, по благодати Божијој, пред нама савршава свештенослужитељ. Тако окупљени на заједничку молитву и благодарење Господу, свештенослужитељи и верни народ – осењени мистичним дејством Духа Светог – представљају истинску Цркву Христову. Свети Дух омогућава нам да Црква буде икона Царства небеског.

Кроз Литургију дато нам је да сагледамо Христов живот и да за Његовом Часном Трпезом учествујемо као причасници, они који примају Свето Причешће, тј. Тело и Крв Христову. Суштина Литургије је у нашем сједињавању са Господом, као Источником нашег живота. Кроз Свету Литургију сједињени смо и са Богородицом и свима Светима, анђелским силама, својим прецима, уснулима у Господу, са ближњима, са свима за које се молимо и са којима саучествујемо у овој Светој Тајни.

Евхаристија је круна Светих Тајни. Она у себи садржи све остале Свете Тајне, али није само једна у низу Светих Тајни, већ даје смисао другим Светим Тајнама јер у себи садржи целокупну тајну спасења. Без ње остале Свете Тајне не могу бити остварене, не могу бити делотворне. Литургија је принос нашег бића Богу. Онај који достојно учествје у Св. Литургији, види Бога све јасније.

Свети Дух се призива и дејствује у Литургији од почетка до краја, чинећи је догађајем заједништва. Лишен заједнице Светог Духа, хришћански живот би се свео само на психолошки доживљај појединца, независан од других чланова Цркве. Причешћивањем би се тада остваривала само заједница са Христом, али мимо ближњих. Литургија је сабрање свих у Једном, у Христу, а не догађај у коме се успоставља само вертикална веза појединца са Богом. Једино под окриљем благодатног дејства Светог Духа може се доживети библијска истина да пут ка Богу неизбежно пролази кроз ближњег.


Литургија у параклису

Света Литургија се у параклису Светог Стефана служи недељом у 9:00, а када празник пада у радни дан - у 8:00.

 


 
Свети Стефан

Мултимедија

Молитвени кутак

Предавања и дружења