Најаве

Васкрс, 16.април: Васкршња Литургија у 9:00

Слава Параклиса

Деца у Параклису

Дечији радови

Home

postheadericon Предавања и дружења у Радионици "Тера Арт"

 

Предавачка и мисионарска делатност литургијске заједнице при Параклису Светог Стефана проширена је, временом, па су укључене разноврсне духовне, културно-уметничке и музичке активности. Из тог разлога, а и због све већег броја заинтересованих, Радионица старих заната "Тера Арт" је, у ту сврху, уступила своје просторије, у Улици омладинских бригада 65, будући да Параклис нема свој парохијски дом и да из разних (пре свега, просторно-временских) разлога није увек изводљиво организовање ових догађаја у самом КБЦ-у. Тако је Радионица старих заната,  постала мали културни кутак Параклиса, својим креативним и опуштеним амбијентом, где се одржавају мини-концерти, дружења, предавања, изложбе и учење старих заната, за одрасле и децу.


Између осталог, овде су уприличени ови духовни, културни и ументички догађаји и дружења:

-    Предавање др Ивана Ристића, на тему: "Судар цивилизације и антицивилизације"

-    Предавање инж. Мирослава Радоичића "Макро биос": дуго,топло лето је изазов за културно-духовна дешавања. Може се помислити да је лето идеално време за пражњење наших хедонистичких жеља по разним фестивалима, који су носиоци духовне скарадности и хипокризије друштва. За њих је веома лако набавити учеснике и оне који их подржавају, тако да се поставља питање како у овом времену шунда парирати кроз духовна предавања и културне догађаје. Покушали смо, а мислимо и успели, да одржимо летњи распоред борбе против духовног немара. Ико смо мала заједница, без својих просторија којима је брод цркве - чекаоница, нисмо пристали да тражимо разлоге за изговоре за наше неделовање у мисији Православља. Тема овонедељног предавања "Макро биос" - Велики живот, посматран из визуре верујућег човека. Врло занимљив приступ актуелној теми која се бави животом, здрављем и исхраном представио је инж. Мирослав Радоичић, који на првом месту ставља човеков однос са Богом. Све од њега полази а ми треба да баштинимо благодатне ресурсе природе кроз смирени однос са њим. Указано нам је на важност враћања односа Бог - природа - човек. У том односу постоји само поредак љубави. Предавач нам је објаснио важност враћања архаичном начину исхране, припремања и конзумирања хране. Однос према храни је практично и однос према Творцу. Ако је брз - инстант -безукус- такав нам је и однос према Богу.

-    Предавање психолога Гордане Никић: "Љубав у браку": уочи празника Благе Марије,у креативној радионици, са благословом оца Лазара, одржано је предавање са темом"Љубав у браку". Уважени предавач је била доктор психологије Гордана Никић. Једноставним речником, ауторка књиге "Љубав и партнерски односи", увела нас је у препознатљиву, али никад до краја јасну, тему феномена љубави. Разумели смо да за све оно што у каснијој животној доби трошимо као енергију љубави, своје извориште има у пренаталном и постнаталном односу детета и родитеља. Др Гордана је указала на посебну важност трансгенерацијског преношења љубави, где је изражена блискост и посвећеност породице према новом члану, који временом добија кредит који се троши и обнавља,кредит који не оптерећује већ обавезује непосесивном љубављу.Ово је само био увод у тему која ће се разрађивати кроз следећа предавања.

-    Представљање књиге "Златни пресек душе", књижевнице Невене Витошевић Ћеклић: На дан Свете Недеље, имали смо част да је нашу духовну радионицу походила књижевница Невена Витошевић Ћеклић. Повод за посету је био упознавање са књигом "Златни пресек душе", која је једна од најтраженијих есеја о смислу живљења, односима човека према ближњем, према хлебу насушном и молитви, љубави, обавезности части, духовној господствености и Богу. Ауторка је отворила наш духовни састанак одабраним песмама, које је са изражајном речитошћу појаснила. У наставку дружења, Невена је прочитала кратак есеј из своје књиге под називом "Права дама је увек мала дама...." Дама представља освајање суштинског женства, онаквог какво је замишљњно у уму Творца. Она је, заправо, прелазни подељак између жене и анђела". Вече је завршено у живом дијалогу између књижевнице и гостију, који су били посебно инспирисани вечито отвореном темом о небеској љубави, људској срећи, изграђивању личности, судбини и слободи.

-    Предавање академског сликара Јована Станковића о "златном пресеку": дан уочи Светог Јована - летњег, имали смо част и задововољство да слушамо предавање које је одржао мр Јован Станковић, ак. сликар, графичар. Вечито занимљива  и интригантна тема - Златни пресек - из угла уметника такве високе ерудиције као што је проф. Јован, била је представљена и објашњена кроз многе примере уметничког стваралаштва човечанства. Схватили смо да у уметности постоје канони који је дефинишу, али оно што је чини уметношћу, са трајним вредностима, јесте десети део апсолутне слободе која припада самом уметнику у тренутку стварања. Проф. Јован нас је провео кроз историју, тј. идеју златног пресека од античких времена до Сераа и Тарнера, Корбизјеа и савремених графичких решења у дизајну. Златни пресек нам се свакако показује на бројним примерима из свакодневног живота што нас, као верујуће, учвршћује у размишљањима да хаотични свет и космом нису тако хаотични и да постоји врхунски иницијатор хармоније универзума. Отврорили смо занимљиву тему, коју ћемо свакако проширити са новим предавањима из различитих области људског стваралаштва који проналазе смисао у златном пресеку.

-    Вече кавала и поезије: уочи Духова, у Радионици старих заната, одржано је духовно вече у коме су учествовали реномирани ствараоци, свако у својој делатности - професор кавала, Милош Николић из музичке школе "Мокрањац", као и новинарка и песникиња Милена Вукоје Стаменковић, која живи и ради у Берну. Наш најбољи познавалац древног балканског инструмента, проф.Милош Николић, презентовао је речју и музиком овај, пре свега, пастирски инструмент, који у последње време доживљава праву ренесансу у савременој музици. Сазнали смо да је кавал био универзални инструмент свих балканских пастира и да је његов посебан тон и његова модална линија оно што повезује балканске народе. Осетили смо терапеутско дејство тонова који производи овај архаични инструмент, који буди у нама архетипско сазвучје прошлих времена. Упознавање са старим инструментима је настављено кроз причу о гајдама, која нас је подсетила да њихов оригиналан звук не баштине само Ирци и Шкоти, већ и многи европски народи. Интерпретација заједно са презентацијом ових инструмената наишла је на велику заинтересованост и позитивне коментаре након концерта. Госпођа Милена Вукоје Стаменковић нам се представила својим збиркама песама "Кад анђели спавају" и "У тишини собе". Топле и искрене женске мисли, преточене у стихове, говоре о посебном сензибилитету, смирене и аутентичне песникиње. Без претециозности и песничке изфорсираности да се буде посебан, ритам њеног стиха нас не оставља равнодушним - погађа нас право у душу. Показало се и ово вече да је хармонија - дух, дух - љубав, а љубав – Бог, Који живи у сусрету са људима. Радионица је била тесна за све заинтересоване

-    Предавање из психологије: У Радионици старих заната одржано је вече посвећено К.Г. Јунгу. Предавач је био Георгије Вулетић, психолог и психоаналитичар. Упознали смо се са основама његовог учења. Предавач нам је, на врло питак и пријемчив начин, појаснио сложеност психоанализе јунговског типа. Било је и заинтересованих који су активно суделовали у предавању. Отворене су и нове теме за следећа предавања.

-    Живот и вера савремене Русије: Велику радост и посебну част смо доживели на предавању и концерту у Радионици старих заната, која је место сабрања и откривања нових сазнања из разних области уметности, науке и културе. Надахнуто предавање је одржала проф. Биљана Марић, са Филолошког факултета, на тему "Путевима Русије". Сликовито нам је приближила живот и веру савремене Русије. Провела нас је кроз бајковите пределе, манастире и цркве Русије, које нам је топло препоручила да их посетимо. Такође нам је и препоручила актуелне преводе руских духовних књига. Након предавања, наступила је проф. Тања Андријић, са корепетиторком Добрилом, које су извеле концерт, на чијем репертоару су биле руске песме за које ми до сада нисмо чули и које су бациле ново светло на топлу руску православну душу. Предиван, оперски сопран је пронашао адекватну меру у малом простору акустичне радионице. Окупали смо се од милине и благости звука клавира, на коме је корепетиторка Добрила пратила професорку Тању, тако да смо у сазвучју перфектних интерпретација провели незаборавно вече.

-    Архетипови женског и концерт "Мобе": У суботу, 18. маја, у Радионици старих заната "Тера Арт", одржано је предавање на тему "Архетипови женског". Предавач је била увежени стручњак, др Бојана Стаменковић, психијатар и психотерапеут. Увертира предавања је била песма "Ангел вопијаше", коју је отпевала група "Моба", која је наш најбољи вокални састав који изводи српске изворне народне песме. Докторка Бојана је имала врло аутентично и запажено предавање, које је поткрепила интересантним слајдовима, који су сликовито покушали да представе архетип женског. После предавања, група "Моба" је одржала концерт, који је сликовито музички представио архетип женског у нашем народном музичком стваралаштву. Ово је свакако било посебно, инспиративно и упечатљиво културно вече у новобеоградским блоковима, које претендује на то да постане и обичај.

-    Изложба радова студената Академије СПЦ: Уочи празника Материце, и на сам дан Материца, 28. и 29. децембра 2013.године, одржана је изложба радова студената Академије Српске православне цркве за уметност и консервацију, у Радионици старих заната "Тера-арт". Основна идеја изложбе је помоћ студентима да искораче у јавност и представе ширем аудиторијуму академију коју студирају. На изложби су се могли видети студентски радови који су настали ван редовних вежби на академији, у њиховом слободном времену. Сама изложба је била интерактивног карактера, тако да су посетиоци могли да остваре непосредан контакт са младим ствараоцима и да присуствују настајању уметничких  дела. Упознали смо се са каквом посебном љубављу и посвећеношћу будући чувари уметности Православља произносе своје радове благодарења Господу. Милица, Јована, Јелена и Немања су нам приближили лепоту созерцања иконе. Благодаримо декану факултета, др Раши Поповићу, на благослову и препознавању потреба студената. Такође, благодаримо библиотекарки Јелени и Миловану око постављања изложбе у радионици. Изложба је обогаћена са музичким интерпретацијама на хармоници, клавиру, гитари и кавалу. Захваљујемо проф. Милошу Николићу што је одвојио своје време да нас посети и подели са нама лековити звук кавала. Такође се захваљујемо и Дејану (хармоника), Александру (клавир), Андрији (клавир, гитара), Николи (клавир), Горану (гитара), Немањи и Дамјану (удараљке) као и др Гоци за топлу атмосферу. Благодаримо и несебичној попадији Наташи Војводић која је уступила свој радни простор за изложбу и  која је све време бдила да изложба протекне у најбољем реду. Заблагодаримо Господу што нас је сабрао у љубави!

-    "Српско-српски речник", др Радована Дамјановића: у суботу, 22. фебруара, на месне покладе, предавање у ,, духовној радионици" одржао је професор историје Радован Дамјановић. Писац ,,Српско-српског речника" и књиге ,,Жрнов - српски Авалон", и приређивач  књиге Павла Соларића ,,Римљани словенствујушчи", на врло занимљив и несвакидашњи начин представио нам је свој истраживачки рад који се, пре свега, тиче порекла Срба и српског језика. Интригантне теме из историје које побијају уврежено учење о нашем народу и нашем језику. Професор Радован не претендује на право апсолутне истине, већ нас наводи на размишљање да имамо критички и истраживачки став према историји уопште. Разумели смо да је етимологија речи врло важна за разумевање неког језика, а поготово српског, тако да нам је блиска она стара изрека ,,Говори српски да те цео свет разуме". Чини се да смо само загребали по патини заборава скривену историју и тајне језика. Надамо се и желимо да наставимо овакве разговоре са лингвистима, историчарима и свима онима који би нас упутили у ову проблематику.

Остала предавања и културни догађаји:

-    Марко Алексић, археолог, тема: "Српски средњевековни мачеви"
-    Марко Алексић, археолог, тема: "Краљевић Марко – од легенде до истине"
-    Марко Баровић, историчар, тема: "Прича о Београду"
-    Влајко Пановић, клинички психолог, тема: "Васпитање деце"
-    Милош Николић, професор музике: Концерт и предавање о кавалу
-    Светлана Стевић, етно-певачица и чувар народне традиције, концерт
-    Никола Рудић, "Приче о Сингапуру", путопис
-    Велибор Војводић, "Приче о Ирану", путопис
-    Снежана Обрадовић, "Приче о Норвешкој", путопис
-    Соња Вишњић Жижовић, јапанолог, тема: "Јапан", путопис
-    Соња Вишњић Жижовић, јапанолог, тема: "Симболи у јапанским бајкама"
-    Горан Којић, психолог, тема: "Психолог-хришћанин"
-    Иван Марић, тема: "Стари занати у Београду"
-    Деца Параклиса Светог Стефана, годишњи концерт
-    Срђан Воларевић, писац, тема: "Нема смрти за нас који смо остали без отаџбине"
-    Миљан Ранчић, дипл. инж, тема: "Квалитет вода у Србији"
-    Рајко Блажић, проф. вајар, тема: "Кивот Светога Саве", филм и предавање
-    Ненад Бадовинац, "Приче о Хиландару", филм
-    Ненад Бадовинац, представљање књиге
-    Мила Туцовић, психолог, предавање и концерт – Традиционална изворна народна песма
-    Светлана Стевић, концерт изворне народне музике
-    Иван Ристић, лекар, представљање књиге "Вера и наука"

 
Свети Стефан

Мултимедија

Молитвени кутак

Предавања и дружења