Најаве

Васкрс, 16.април: Васкршња Литургија у 9:00

Слава Параклиса

Деца у Параклису

Дечији радови

Home

postheadericon Предавања и дружења у Параклису

 

Једна од СТАЛНИХ АКТИВНОСТИ у Параклису Светог Стефана била су и духовна и разноврсна стручна предавања и разговори, који су углавном организовани недељом, после Свете Литургије, у заједничком договору духовника Параклиса, оца Лазара Војводића, верног народа и самих предавача. Предавања су обично бивала сажета, језгровита, практична, сагласна стварним потребама слушалаца, а одвијала су се у опуштеној и присној атмосфери, где су присутни могли да постављају питања, да износе своје утиске и искуства, да разговарају и заједнички промишљају на постављене теме.

Од 2012. године, у Параклису се повремено одржавало и "Књижевно подне", такође после недељне Литургије, када су организоване промоције књига, у којима су учествовали писци, песници, аутори књига за децу, стручни сарадници... Аутори су неретко и даривали присутне својим књигама, а могли су се чути многи корисни савети и промишљања на животно важне теме, у складу са интересовањима присутних.Између осталог, у Параклису су одржана ова предавања и духовни разговори:

На Св. апостола Филипа, 27. новембра 2011, године, започео је циклус предавања са бројним темама из духовног живота, области здравља и православног васпитања. Најављени су стручњаци у разним областима: лекари, психолози, психијатри, професори, инжењери..., а са хришћанским погледом на свет, етику и живот.

Прво предавање, пред великим бројем верујућих који походе наш Параклис, одржала је професорка Јасмина Вујић, са Универзитета у Берклију.Тема предавања била је утицај савремених информационих технологија на младе. Професорка Вујић је оставила утисак искреног српског патриоте и верника. Имали смо прилику да чујемо дивне идеје које она претаче у стварност, а на корист нашем народу у земљи и расејању.

У недељу, на Ваведење Пресвете Богородице 2011. године, предавање је одржала др Гордана Богдановић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације из КБЦ Бежанијска Коса, којој Параклис и припада.

У недељу, 11. децембра 2011. године, одржано је предавање на врло занимљивоу и необичну тему: Стари занати некад и сад – њихова важност у животу хришћана који живе у граду. Гост-предавач био је Иван Марић, један од наших најпознатијих чувара традиције и хришћанског духа у Београду.

На Покров Пресвете Богородице, 14. октобра 2012. године, у оквиру јесењег циклуса "Књижевно подне у Параклису", свој роман "Миш у бунди" представио је професор српског језика и књижевности Владимир Каламанда. Књига има антиратну тематику и описује унутрашњу борбу војника заборављених иза непријатељских линија, постратовски синдром људи који су у рату изгубили све, као и један чудновати догађај преноса моштију из Барање у један фрушкогорски манастир. Одломке из књиге читао је студент књижевности Марко Љешевић. Критички осврт на књигу је дала проф. српског језика Марина Баровић, а сам аутор нам је приближио тематику овог романа и заинтригирао нас да га прочитамо. Владимир Каламанда је окупљенима на Литургији поклонио своје књиге.

Дечија песникиња Лидија Поповић приредила је, својим доласком и предавањем, велику радост и родитељима и деци, 21. октобра 2012. године, у оквиру циклуса "Књижевно подне у Параклису". Деца из нашег Параклиса, која активно учествују у Светој Литургији, певају њене песме са великом радошћу, будући да су врло пријемчиве за децу и одрасле, побожне и едукативне, сликовите и прилагођене дечијем узрасту. Песникиња Лидија је одржала предавање о важности хришћанског васпитања деце, кроз песму и причу, чије мотиве можемо да нађемо свуда око нас.

На дан Св. свештеномученика Лукијана, 28. октобра 2012. године, "Књижевно подне" је обогаћено предавањем психолога Снежане Милковић, која је веома сликовито испричала своју животну причу о одрастању и васпитању, а којој је васпитач био нико други него блаженопочивши Патријарх Павле. Цртице из живота Патријарха Павла које су нам предочене могу да нам буду добар узор у васпитању наше деце и преваспитању самих родитеља. Драга гошћа нас је упутила у неке од основних тајни комуникације са децом и нагласила важност синергије између психолога, родитеља, лекара и свештеника, ради очувања психофизичког здравља наше деце.

На Св. Анастасију Римљанку, 11. новембра 2012, ветеринарка др Елизабета је одржала предавање о важности контакта човека са животињама. Докторка Елизабета је истакла хришћанску дужност коју имамо према Божијим створењима, са којима би требало да живимо у сагласју. Ове племените животиње веома позитивно утичу на одрастање деце, у психолошком и физичком смислу. Такође, имају благотворан утицај код усамљених, депресивних особа, слепих, тј. особа са посебним потребама (као нпр. пас лабрадор), код особа са аутизмом и епилепсијом (златни ретривер - може да осети када ће епи напад да наступи). Докторка нам је разбила табу-тему да су животиње разлог алергијама код људи. Напротив, управо су оне помоћ у лечењу. Ако водимо рачуна о животињама (редовно их вакцинишемо, правилно хранимо и редовно посећујемо ветеринара), онда смо "добри господари од животиња", како је Господ заповедио. Деца су понела своје плишане "љубимце" – играчке, да их ветеринарка Елизабета "прегледа". Закључено је да су сви здрави и весели!

У недељу после митровских Задушница, 4. новембра 2012, десило се једно од многих славља у нашим срцима и душама. Сестра Марина, професор српског језика, читала је своје песме, а студент Марко је читао њену прозу. Песникиња нам је поклонила дивне побожне стихове, а у њима искрену и покајну љубав према Оном који нам даје живот. Ово је било најпосећеније "књижевно подне" у Београду. Преко 60 душа добило је духовну инфузију радости и наде.

На дан Светог Јована Милостивог, 25. новембра 2012, наш брат у Христу, Здравко Жарић, причао нам је о својим духовним искуствима, животним борбама и дилемама које носи он, као особа са посебним потребама. Могли смо да разумемо са каквом надом и вером хендикепирани људи долазе у Цркву. Многи од нас су се запитали какве проблеме носимо са собом, који, када се упореде са Здравковим проблемима, јесу занемарљиви. Многи су се упитали каква им је вера, у поређењу са Здравковом. Његова беседа је била истински отрежњујућа, па мислимо да је од велике важности да људи са посебним потребама и инвалидитетом одржавају едукативне семинаре по својим парохијским црквама, верујемо да би њихови савети могли да помогну и нама, релативно здравима.

Дана 3. марта 2013. године, посетио нас је и одржао веома инспиративно предавање проф. др Србољуб Живановић. Професор је познат широј јавности као чувар заборављене истине о страдању Срба у Јасеновцу. До сада је он једини Србин који је извршио форензичка испитивања на простору Јасеновца и Градине. Сазнали смо од њега да је процес заборављања овог стратишта наступио одмах после Другог светског рата, а траје и данас, пре свега због наше небриге за наше жртве. Наши ђаци углавном не знају где се налази Јасеновац. На школским екскурзијама, они посећују Беч, Будимпешту, Праг... Остајемо у нади да ће доћи дан када ће као обавезну екскурзију имати посету Јадовну и Јасеновцу, уз добру припрему за тај потресни сусрет са историјом и вечито вапијућим, а тако дуго прикриваним, истинама о најстрашнијим страдањима наших предака. То је један од начина да се сачува наш духовни, историјски и национални идентитет и континуитет. Захваљујемо драгом професору што је нашао слободно време да нас подсети да никада не смемо заборавити највеће место страдања српског народа.

 
Свети Стефан

Мултимедија

Молитвени кутак

Предавања и дружења