Најаве

Васкрс, 16.април: Васкршња Литургија у 9:00

Слава Параклиса

Деца у Параклису

Дечији радови

Home

postheadericon МОЛИТВЕ ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

Молитва Пресветој Богородици

Богородице Дјево,

радуј се, Благодатна Маријо,

Господ је с Тобом,

благословена си Ти међу женама

и благословен је плод утробе Твоје

јер си родила Спаситеља душа наших.


Молитва Богородици у невољи и потиштености

Преподобна Царице моја, Пресвета Надо моја, Уточиште сиротих, Заштитнице путника, Помоћнице онима који су у беди и Заштито оних који су злостављани, види моју невољу, види моју муку: са свих страна сам опкољен искушењем, а нема никог да ме брани. Ти ми сама помози јер сам немоћан. Нахрани ме као странца, упути ме као заблуделог, излечи ме и спаси као безнадежног. Немам друге помоћи, ни заштите, ни утехе, осим Тебе, о, Мајко свих невољних и оптерећених. Погледај на мене са небеса, закрили ме Пресветим Покровом Твојим, како бих се избавила од свих зала која су ме опколила, и ја ћу увек славити Преславно име Твоје. Амин.


Молитва пред иконом Богородице Брзопомоћнице

Преблагословена Владичице, Приснодјево Богородице, која си Бога Реч, Који је изнад сваке речи, родила и благодат Његову више од било кога другог примила, која си показала море божанствених дарова, реко чуда која непрестано течеш изливајући благодат на све који Ти с вером притичу, чудотворној икони Твојој клањајући се, молимо Тебе, свемилостиву Мајку Човекољубивог Владике: излиј на нас пребогату милост Твоју и мољења наша, која Ти приносимо, Брзопомоћнице, пожури да испуниш, јер свакоме корист и спасење припремаш. Посети, Преблага, слуге Своје благодаћу Својом, подари болеснима исцељење и савршено здравље, узнемиренима тишину, заробљенима слободу и све, који на неки начин страдају, утеши; избави, свемилостива Господарице, сваки град и сваку земљу од глади, помора, земљотреса, поплаве, пожара, мача и сваке друге казне привремене и вечне, Материнском Својом одважношћу одвративши гнев Божији; од душевне слабости, напада страсти и грехопада ослободи слуге Твоје, да бисмо без спотицања у свакој побожности проживели у овом веку и удостојили се вечних добара у будућем, благодаћу и човекољубљем Сина Твога и Бога, јер Њему доликује свака слава, част и поклоњење са беспочетним Његовим Оцем и Пресветим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.


Молитва пред иконом Богородице Тројеручице

О, Пресвета Владичице Богородице, Ти која си се чудесно Јовану Дамаскину јавила, а он веру истиниту и наду непоколебљиву показао, услиши нас грешне који се пред чудотворном иконом Твојом усрдно молимо и тражимо помоћ Твоју: не одбаци молитву ову ради многих сагрешења наших, већ као Мајка милостива и дуготрпељива, избави нас од болести, патње и туге, опрости нам грехе које починисмо и испуни радошћу и весељем све који поштују свету икону Твоју Тројеручицу, да бисмо радосно певали и љубављу прославили име Твоје, јер си од свих поколења изабрана и благословена у векове векова. Амин.


Молитва пред иконом Богородице Исцелитељке

О, Пресвета Царице Богородице, виша од свих Небеских Сила и светија од свих Светих, Теби припадамо и Теби се клањамо пред свечасном и целебном иконом Твојом, помињући чудесно јављање Твоје болесном клирику Викентију: Свесилна Заступнице и Помоћнице рода нашега, усрдно Те молимо, као што си овоме клирику оздрављење даривала, тако и сада исцели душе и тела наша од рана греховних и страсти многих; од сваке нас напасти избави, од невоље, патње и осуде вечне, сачувај нас од учења душегубних, од лажи и безверја, од прелести и ненаданих напада видљивих и невидљивих непријатеља. Подари нам крај живота хришћански, без бола, миран, непостидан, уз потпунину Светих Тајни и удостој нас да на страшном Христовом Суду станемо са десне стране Свеправедног Судије и блажени глас Његов послушамо: "Приђите благословени Оца Мога, наследите Царство које вам је припремљено од постања света". Амин.


Молитва пред иконом Богородице Свецарице,

за исцељење малигне болести

О, Пречиста Богомати, Свецарице! Услиши болно уздисање наше пред чудотворном иконом Твојом, из Атонског удела Твога у Русију пренетом; погледај на чеда Твоја што од неизлечивих недуга пате и с вером припадају светој икони Твојој! Као што птица крилима покрива птиће своје, тако и Ти сада, свагда жива будући, нас закрили многоцелебним омофором Твојим: онде где надања нестају – несумњива Узданица буди; онде где љуте патње већ превазилазе моћи људске, покажи се као Помоћница у трпљењу и олакшању; и где се мрак очајања у душу усели, нека неизрецива Светлост Божанства просија! Малодушне утеши, немоћне укрепи, срца огрубела смекшај и подари им просвећење. Исцели болне људе Твоје, о, Свемилостива Царице! Ум и руке оних што нас лече благослови, да послуже као оруђе Свемогућег Лекара, Спаситеља нашег Христа. Као живој и Оној која са нама пребива, молимо Ти се пред иконом Твојом, о, Владичице! Рашири руке Твоје, пуне исцељења и помоћи, Радости тужних, у жалостима Утехо, да бисмо, примивши Твоју брзу чудотворну помоћ, прослављали Живоначалну и Нераздељиву Тројицу, Оца и Сина и Светога Духа, у векове векова. Амин.


Молитва друга Богородици Свецарици

О, Свеблага, чудесна Богородице, Свецарице, нисам достојан да уђеш под кров мој! Али, као милосрдна Мати милостивога Бога, кажи реч, да се исцели душа моја и да се оснажи немоћно тело моје. Јер, Ти имаш моћ непобедиву и ни једна молба Теби није узалудна, о, Свецарице! Зато се помоли и заузми за мене да бих прославио преславно име Твоје свагда, сада и увек и у векове векова. Амин.


Молитва пред иконом Богородице "Чаша која се не испија",

за избављење од алкохолизма

О, Премилостива Владичице! Заступништву Твоме сада прибегавамо, мољења наша не презри, већ милостиво услиши нас жене, децу и мајке и исцели браћу, сестре и рођаке наше тешком болешћу пијанства обузете и отпале од Мајке Своје, Цркве Христове и спасења свога. О, милостива Мајко Божија, дотакни срца њихова, брзо заустави пад греховни и приведи их уздржању спасоносном. Умоли Сина Твога, Христа Бога нашега, да нам опрости сагрешења наша и да не одврати милост Своју од људи Својих, већ да нас укрепи у трезвењу и целомудрију. Прими, Пресвета Богородице, молитве мајки, које због чеда својих сузе проливају; жена, које због мужева својих јецају; деце сироте и убоге, коју су посрнули родитељи напустили, као и свих нас, који се икони Твојој клањамо. И нека овај вапај наш, молитвама Твојим, дође до Престола Свевишњег. Заштити нас и сачувај од лукаве заседе и свих замки ђаволских, и у страшноме часу кончине наше помози нам да без спотицања прођемо ваздушна митарства и избави нас вечне осуде молитвама Твојим, како би нас милост Божија обасјала у бесконачне векове векова. Амин.


Молитва Пресветој Богородици за избављење од страсти дроге

О, Пресвета Богомајко, неисцрпни Изворе милости и доброте! Теби Која си доживела највећи бол откако људски род постоји, када су Сина Твога невиног распели бездушници, ми сада припадамо и, целивајући Твоје Свете ноге, са сузама вапимо: сагрешисмо, сагрешисмо и у бездан паклени пропадосмо, и ако нам Ти не пружиш руку помоћи, ми више никад светлости видети нећемо. Ми смо, Мајко Пресвета, мислили да се до лепоте може доћи и без Бога, па смо, кушајући отров паклени, постали робови, у тешке ланце оковани. За оно мало лажне, привидне среће, ми смо душу предали не једном ђаволу, већ легиону. Јер, кад само помислимо да се одрекнемо дроге, читав нас легион опколи и не дозвољава да се ослободимо тих ланаца. Али, знајући да си Ти Царица Небеска и да они беже од Тебе као од огња, свеумилно Те молимо: опрости, Пресвета, безброј пута опрости и не одврати лице Твоје од нас огубаних овом злом страшћу, већ и на нама свегрешнима покажи Своје безмерно милосрђе. Бљесни муњом Своје силе и љубави, сагори у душама нашим сваки корен ове зле страсти, пробуди у нама дах Вечнога Живота и отвори умне очи срца наших да би се Теби приклањали довека, и Твоме Сину који Те је тако величанствено уздигао у светости и милосрђу. Огради нас Твојом благодаћу, Мајко Пресвета, да нас ови зли демони не прогутају од беса што више нећемо њима да служимо. И, дај нам снаге да овај покајнички пут никад више не напуштамо, већ да до последњег даха свог захваљујемо Теби, Свецарице, што нас избављаш из пакла и овога и онога света.


Али, Мајко, Свемајко, многи од наших ближњих су овим отровом напустили свет и у вечне паклене муке отишли. Пошто је Твоја моћ бескрајна, са страхом, али и са надом Те молимо, сиђи и до најдоњих дубина таме паклене и сузама Твојим и нашим умиј и обели душе наших чеда, браће и сестара, и уведи их ближе Божијој светлости, како би једном можда и били спасени и свемилошћу Твојом и сведобротом, стали Богу и Теби с десне стране. О, Пресвета, не одбаци ове речи, у тузи Теби упућене, због наше свегрешности, већ као Нежна Мајка Милостивог Бога, смилуј се и на нас и помози нам, онако како Ти мислиш да је најбоље за нас. Поведи нас путем истине и правде, уведи нас у Цркву да у њој непрестано, са свима Светима, опевајући Тебе и милост Твоју, славимо и Сина Твога, Господа нашег Исуса Христа, са Оцем и Духом Светим, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

 
Свети Стефан

Мултимедија

Молитвени кутак

Предавања и дружења