Најаве

Васкрс, 16.април: Васкршња Литургија у 9:00

Слава Параклиса

Деца у Параклису

Дечији радови

Home

postheadericon МОЛИТВЕ СВЕТИТЕЉИМА-ИСЦЕЛИТЕЉИМА

 

Молитва Светом архиђакону Стефану

О, Свети Великомучениче Христов Стефане, који си Бога прославио својим страдалним моштима, не заборави нас, који кроз многе невоље и искушења пролазимо, већ се моли Многомилостивом Богу да подари мир свету, да удаљи непријатеља који је устао због Божијег гнева, грехова наших ради. Моли се, угодниче Божији, са истим усрђем са којим си се молио за своје убице, да се од нас удаљи гнев безбожника, и да Господ одбрани нас, свој новоизабрани народ, како бисмо твојим молитвама били спасени и да бисмо могли хвалити неизрециву милост Божију, и тебе величали у векове векова. Амин.


Молитва Светом Сави Српском

О, свештена главо, славни Чудотворче, Светитељу Христов Саво, првопрестониче Српске земље, хранитељу и просветитељу, благонадежни предстатељу свих хришћана пред Господом, теби припадамо и молимо се: дај нам да будемо учесници твоје љубави према Богу и ближњему, којом је душа твоја испуњена била за живота. Озари нас истином, просвети разум и срце наше светлошћу божанске науке, научи нас теби верно подражавати, Бога и ближњега љубити, и заповести Господње вршити непогрешно, те да будемо и ми чеда твоја не само по имену но целим животом својим. Моли се, свети Архијереју, за Свету православну Цркву и за Отаџбину своју земаљску која те увек с љубављу поштује. Призри благодушно на сваку душу твојих верних чада, који траже милост твоју и помоћ. Буди нам свима у болестима исцелитељ, у тузи исцелитељ, у жалости посетитељ, у бедама и уждама помоћник, а на смртном часу милостив покровитељ и заштитник да би помоћу твојих светих молитава и ми грешни удостојили се примити право спасење и наследити Царство Христово. О, свече Божји, не постиди нашу душу коју на тебе силно полажемо, но јави нам своје многомоћно заступање, те да славимо и величамо Бога, дивнога у Светим Својим, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.


Молитва Светом Василију Острошком Чудотворцу


Свети Василије, велики угодниче Божији, помози свима па и мени. Велики бранитељу вере Православне, одбрани и нас који Свету веру држимо, и с надом теби приступамо. Велики архијереју Божији, помоли се Богу Сведржитељу за све људе твоје, па на послетку и за мене недостојног и последњег. Тврдошки витеже и Острошки подвижниче, спасавај нас од беда видљивих и невидљивих. Запалила те је Српска земља као вечну свећу пред престолом Бога Живога, па нам сада осветли путеве и разагнај тугу. Молитвама и сузама загревао си хладну пештеру Острошку, па загреј сада Божијим духом и срца наша, да се спасемо и прославимо Бога Свевишњега и тебе, Свеца Божијега. Са свих страна света притицали су ћивоту твоме болни и невољни, и ти си им помагао: демоне одгонио, везе ђавоље раскидао, и здравље душевно и телесно људима даривао. Тако и сада помози, крштеним и некрштеним, као и увек, свима па и мени. Измиритељ си био завађене браће, измири и сада све завађене, збратими разбраћене, овесели тужне, укроти самовољне, исцели болне. Свети Василије Чудотворче и Оче наш духовни, чуј и услиши чеда твоја духовна у Христу Исусу Господу нашем.
Амин.


Молитва друга Светом Василију Острошком


Свети оче Василије, помоћниче силни и заштитниче милосрдни, чуј и сада молитве наше, сузе и уздахе. Као добри пастир који тражи залутале овце и за њих страда, окупи нас око кивота твојега и научи чудотворним поукама твојим, да бисмо ти благодарили и славили Оца небеског. Наше се душе грче у пороцима, али и плачу у покајању као заблудели син, који је молио оца да му опрости, и као посрнула жена која је признавала грехе. Сагрешисмо много, сагрешисмо у знању и незнању, гордим мислима и себичним срцем, речима, делима и пропуштањем да учинимо многа доброчинства. Зато погледај на нас рањене и изобличене у неваљалству. Погледај и ублажи болове и патње душе и тела, и даруј нам изгубљени мир, братску љубав и радост небеску. Молимо те, позови све свете из рода нашега, све свете мученике, праведнике и преподобне и заједно с њима умоли Господа слављенога у Пресветој Тројици да нам подари опроштај грехова и спаси нас од адске пропасти. Тако покајани и поучени да бисмо могли тебе величати и с тобом славити Беспочетног Оца са Јединородним Сином и Животворним Духом, сада и свагда и у векове векова. Амин.


Молитва Светом Нектарију Егинском Чудотворцу

за исцељење од малигне болести

О, мироточива главо, Светитељу Нектарије, Архијереју Божији! У време великог одступништва и безбожништва, побожношћу си просијао и сакрушио главу прегордога сатане, који нас је израњавио. Тога ради, дарова ти Христос да лечиш болести неизлечиве, које нас спопадоше због безакоња наших. Верујемо: заволео те је Бог праведнога, да тебе ради, нас грешне помилује, од проклетства да нас разреши, од болести да нас избави, и да се по свој васељени слави страшно и преславно Име Његово, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.


Молитва Светој мајци Параскеви

О, Преподобна мати Параскево, наша топла заступнице и свагда у невољама брза помоћнице, помози нама грешнима и изнемоглима у овом садашњем животу. Умоли Господа Бога да нам подари опроштај свих грехова наших, које смо у овом животу починили делом, речју, мишљу и свим осећањима нашим. На исходу душе наше помози нама недостојнима да се избавимо од ваздушних митарстава и вечних мука и да, величајући милостиво заступништво твоје, свагда прослављамо Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.


Молитва Светој Петки Београдској

Света Петко, Божја Светитељко, моли Бога за нас. Удостојила си се гледања лица Божијег као чедо нашег народа, славна Петко Светитељко, па имамо слободу теби говорити, сродници нашој, и тебе молити за спасење душа наших. Слава си и похвала Београду, где чудотворна вода твоја привлачи мноштва људи, као негда Витезда, и даје слепима вид, узетима здравље, малаксалима снагу, и свима бодрост и радост, Христова девственице, наша помоћнице. Буди и надаље у престономе граду српском, утврди га у Православљу, помози вернима, подигни недужне и тужне, у уснулим у Господу прецима нашим, браћи и деци, измоли вечни покој и вечно спасење, света Петко, Божија Светитељко. Свима помози, па и мени. Добре у добру сложи, и свако им добро умножи. Да се кроз тебе прослави Бог у Тројици, у векове векова. Амин.


Молитва Светом Великомученику Пантелејмону

О, велики угодниче Христов и преславни исцелитељу, великомучениче Пантелејмоне! Ти који на небу пред Престолом Божијим стојиш и наслађујеш се троипостасном славом Његовом, а телом и светим ликом на земљи у храмовима Божијим почиваш и благодаћу даном ти с висине обиље чудеса изливаш, погледај својим милостивим оком на људе твоје који се часној икони твојој са умиљењем моле и траже твоју исцелитељску помоћ и заступништво. Упути ка Господу Богу топле молитве твоје и измоли душама нашим опроштај грехова. Јер, због безакоња наших не смемо да уздигнемо поглед у висине небеске, нити да узнесемо молитвени вапај Господу у неприступној слави Његовој, него тебе, молитвеника за нас грешне и заступника милостивог пред Владиком, са скрушеним срцем и смиреним духом призивамо, јер ти си од Њега благодат примио да болести одгониш и страсти исцељујеш. Стога ти се молимо: не презри нас недостојне који ти се молимо и твоју помоћ призивамо. Буди нам свима у тузи утешитељ, у тешким болестима исцелитељ, у напастима брзи покровитељ, слепима вида дароватељ, а деци и онима који су у невољама спремни заштитник и исцелитељ. Измоли свима све што је корисно за спасење, да твојим молитвама примимо од Господа Бога благодат и милост и прославимо Источника и Дародавца свих добара, Јединог Бога слављеног у Светој Тријици, Оца и Сина и Светога Духа, сада, увек и у све векове. Амин.


Молитва Светим Врачнима Козми и Дамјану

К вама, свети бесребреници и чудотворци Козмо и Дамјане, као брзим помоћницима и топлим молитвеницима за спасење наше, колена преклонивши, притичемо и, клањајући се, усрдно вапимо: не презрите мољења нас грешних и немоћних, који смо у многа безакоња запали и свакога дана и часа грешимо. Умолите Господа да нама, недостојним слугама Својим, подари велика и обилна милосрђа Своја. Избавите нас од сваке патње и болести, јер сте од Господа и Спаса нашега Исуса Христа примили изобилну благодат исцељења, због чврсте вере, бесплатног лечења и мученичке кончине ваше. Услишите нас који се молимо и богоугодним посредништвом вашим измолите код Христа Бога православним управитељима здравље, благостање, спасење, победу над непријатељима и благослов Божији. Опет се клањајући, усрдно молимо да нам од Господа испросите све што је од користи у овом привременом животу, а посебно што је потребно за вечно спасење, да се удостојимо да молитвама вашим добијемо хришћански крај, без болести, непостидан, миран, и да се избавимо од превара ђаволских и вечних мука, да наследници безграничног и блаженог Царства Небеског будемо. А ви, угодници Божији, не престајте да се молите за оне који вам са вером приступају; чак и ако, по мноштву грехова својих, нисмо достојни милосрђа вашег, будући истински подражаваоци човекољубља Божијег, учините да донесемо род достојан покајања и у вечни покој стигнемо, хвалећи и благосиљајући дивног у Светима Својим Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа и Пречисту Мајку Његову, и вашу топлу заштиту, сада и увек и у векове векова. Амин.


Молитва Светој Ксенији Петроградској

О, света свеблажена мати Ксенија! Ти си под заклоном Свевишњега живела, чувана и укрепљивана Богомајком. Глад и жеђ, студен и врелину, увреде и гоњења претрпела си, дар прозорљивости и чудотворства од Бога добила и под заштитом Свемогућег спокој си нашла. Сада те Света Црква као миомирисни цвет прославља. Стојећи на месту твога погребења, пред ликом твојим светим, као живој, која си са нама, молимо ти се: прими молитве наше и принеси их Престолу Милосрдног Оца Небеског и, имајући смелост пред Њим, испроси вечно спасење оних који теби притичу, дарежљив благослов за добра дела и намере наше и избављење од свих невоља и жалости. Заступи нас светим твојим молитвама пред престолом Свемилостивог Спаситеља нашег, недостојне и грешне. Помози, Света Блажена мати Ксенија, да се дечица светлошћу Светога крштења озаре и печатом Духа Светога запечате, да се дечаци и девојчице у вери, честитости, богобојажљивости васпитавају и да успеха у учењу имају; да се болесни и слаби исцеле; породичну љубав и слогу пошаљи; монахе удостоји да се добрим подвигом подвизавају и од увреда их огради; пастире у крепости Духа Светога учврсти; народ и земљу нашу у миру и спокојству сачувај и сажали се на оне који су на самртном часу лишени Причешћа Светим Тајнама Христовим. Ти си нам нада и уздање, брзо услишење и избављење, теби благодарност узносимо и с тобом славимо Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и кроза све векове. Амин.


Молитва Светом Јовану Шангајском

О, велики угодниче Божији Јоване, Архиепископе шангајски и санфранцискански! Још док си био на земљи, пројавио си силу чудотворства, дату ти од Бога ради помоћи онима који су у болестима, невољама и тузи, умном растројству и телесној слабости. Огњеном вером својом удивљавао си инославне, подвигом поста и молитве одгонио си силе демонске, ревнујући Христа ради разобличавао лажну мудрост овога света, смирењем својим достигао висину созрецања Божанских тајни недоступних страсном срцу и уму. Стекавши Духа Светога, у Царство си Небеско ушао, одакле и данас помажеш онима који ишту твоје молитвено заступништво. Знајући за неисказане дарове Господње поверене ти због врлина и смирења твога, свеусрдно ти се обраћамо као деца своме добром и драгом родитељу. Помоли се Христу Спасу нашему да нам подари вере, наде и љубави: вере – да верујемо чврсто и непоколебљиво по предању Светих Отаца откривеном Духом Светим; наде – да се надамо у победу Царства Божијег над царством зла и греха; љубави – да волимо Бога и ближњег свога свим срцем и свом душом, да не будемо лицемерни, саможиви и самољубиви. Помоли се Христу Спасу, свети оче Јоване, да нам подари смирење и трпљење; смирење – да се смиримо под силну руку Божију и да не угађамо себи, него Творцу нашем и промислитељу; трпљење – да претрпимо до краја у искушењима и напастима и да се тако спасемо и у Царство Божије уђемо.


Помоли се, свети архипастиру, за све болесне, немоћне, раслабљене и намучене за сиротињу, удовице, децу без родитеља. Помени у молитвама све некрштене – да се крсте, а све заблуделе и отпале од Цркве Православне да се врате из туђе земље јереси и безбожја у дом Оца Небескога. Сети се и наркомана, блудника, развратника, пијаница – нека и њих Господ у Свом неизмерном човекољубљу обрати на пут правде и спасења, пут Живота вечног и истинитог. Не заборави ни нерођену децу коју мајке у утробама убише и не дадоше им да виде светлост дана Божијег; помоли се и за све оне жене које у безумљу своме наумише да плод свој побаце – да их Господ преблаги уразуми и од зле намере њихове одврати. О, Свети Јоване, добри и мили наш Владико, на крају се сети и нас недостојних и грешних, измоли нам од Цара Небеског време за покајање, да нас неплодне и окамењене не порази гнев Његов праведни, него да се очистимо од греха и страсти, умијемо сузама скрушености и заједно с тобом прославимо Пресвету Тројицу Оца и Сина и Светог Духа, сада и свагда и у векове векова. Амин.


Молитва Светом Серафиму Саровском

О велики угодниче Божији, преподобни оче наш Серафиме, погледај са вишње славе на нас, смирене и немоћне, обремењене многим гресима, који тражимо твоју помоћ и утеху. Погледај на нас својом благошћу и помози нам да непорочно сачувамо заповести Господње, да веру православну чврсто одржимо, да покајање за грехе своје усрдно Богу приносимо, да благодатно напредујемо у хришћанској побожности и будемо достојни твог молитвеног заступништва пред Богом за нас. О, Свече Божији, услиши нас који ти се молимо са вером и љубављу, и не презри нас јер нам је потребно твоје заступништво. Сада и у час наше кончине помози нам и заштити нас својим молитвама од злобних напада демонских. Нека твојом помоћу наследимо блаженство рајских обитељи. Сада на тебе полажемо наду нашу, оче милосрдни: буди нам истински путовођа ка спасењу и приведи нас ка незалазној светлости вечног живота богопријатним заступништвом својим пред престолом Пресвете Тројице, да бисмо са свима светима славили и певали пресвето име Оца и Сина и Светог Духа, у векове векова. Амин.


Молитва Светом Јовану Крститељу

Крститељу Христов, проповедниче покајања, не презри мене покајника, него, удружен са небеским Војницима, моли се Господу за мене недостојног, утученог, немоћног и тужног, запалог у многе невоље, измученог бурним мислима ума мог, јер сам ја пећина злих дела, те нема краја мојој греховној навици. Ум је мој прикован за земаљске ствари. Шта ћу учинити? Не знам... И коме да прибегнем, да спасена буде душа моја? Само теби, Свети Јоване, који си имењак благодати, јер знам да си после Богородице највећи између рођених од жена, јер си се удостојио да додирнеш главу Цара Христа, Јагњета Божијег, Које узима грехе света. Моли Њега за моју грешну душу, да бар од сада, у једанаести час, понесем благи јарам Христов и примим плату са последњима. О, Крститељу Христов, чесни Претечо, последњи пророче, први мучениче, постника и пустињака наставниче, учитељу чистоте, и присни друже Христов, тебе молим, теби прибегавам, не одреци ми твоју помоћ, него ме подигни палог од многих грехова, обнови ми душу покајањем као другим крштењем, јер си зачетник и једног и другог: крштењем спирајући прародитељски грех, а покајањем очишћујући свако рћаво дело; очисти ме оскрнављеног гресима и уведи ме тамо где ништа нечисто не улази, у Царство Небеско. Амин!


Молитва Светом Николају Мирликијском Чудотворцу

О, свехвални и свечесни Архијереју, велики Чудотворче, Светитељу Христов, оче Николаје, Божији човече и верни слуго, жељено биће, сасуде изабрани, чврсти стубе Цркве, пресјајни светилниче, звездо која обасјаваш и осветљаваш сву васељену, ти си праведник, узрастао си као палма посађена у дворима Господа свог, живео си у граду Миру, миром си замирисао и изливаш непресушно миро благодати Божије. Својим путовањем, пресвети оче, море си осветио, када многочудотворне мошти твоје путоваху у град Бари, да од Истока до Запада славе име Господње. О, прекрасни и предивни Чудотворче, брзи помоћниче, усрдни заштитниче, предобри пастиру, који духовно стадо спасаваш од разноврсних опасности, тебе прослављамо и тебе величамо као наду свих хришћана, извор чудеса, покровитеља верних, премудрог учитеља, хранитеља гладних, радост уплаканих, одећу нагих, лекара болесних, крманоша морепловцима, ослободитеља сужњима, старатеља и заштитника удовица и сиротих, чувара целомудрија, кротког васпитача деце, окрепљење стараца, наставника постника, одмор трудбеника, изобилно богатство ништих и убогих. Услиши нас који ти се молимо и под окриље твоје прибегавамо, заузми се за нас пред Свевишњим, и својим богопријатним молитвама измоли нам све што је корисно по спасење душа и тела наших. Помоћу твојом сачувај од сваке невоље свету обитељ ову, сваки град и село, и сваку хришћанску земљу, и људе што у њима живе, јер знамо да молитва праведнога може много помоћи на добро, а после преблагословене Дјеве Марије ми тебе праведника имамо као заступника пред свемилостивим Богом, и твоме усрдном посредништву и заступништву смирено прибегавамо.


Преблаги оче, ти нас, као будни и добри пастир, сачувај од свих непријатеља, погибије, земљотреса, града, глади, поплаве, пожара, покоља, најезде туђинаца. И, у свим нашим опасностима и невољама пружај нам руку помоћи, и отвори нам врата милосрђа Божијег, јер смо због мноштва неправди наших недостојни гледати висину небеску, оковани смо оковима греха, те никада не сатворисмо вољу Створитеља нашег, нити одржасмо заповести Његове. Тога ради преклањамо пред Творцем нашим колена скрушеног и смиреног срца нашег, и просимо твоје очинско посредовање пред Њим: помози нам, угодниче Божији, да не изгинемо са безакоњима нашим, избави нас од сваког зла и од сваке напасти, упути ум наш и укрепи срце наше у правој вери, да бисмо твојим посредовањем и заузимањем остали непотамањени ни ранама, ни опасностима, ни помором, нити икаквим гневом Саздатеља нашег. И да тако у миру проживимо овдашњи живот и удостојимо се видети добра у Земљи живих, славећи Оца и Сина и Светога Духа, Једног у Тројици слављеног и обожаваног Бога, сада и увек и кроза све векове, Амин.


Молитва Светом мученику Трифуну

O, Свети мучениче Христов, Трифуне, брзи помоћниче свима који ти притичу и брзопослушни заступниче свима који ти се пред твојом светом иконом моле, услиши сада и у сваком часу мољење нас, недостојних слугу твојих, који поштујемо свети спомен твој у овом свечасном храму и на сваком месту заступи нас пред Господом. Ти, дакле, угодниче Божји, који си великим чудима заблистао, излиј исцељења на оне који ти притичу са вером и оне који су жалосни заштити, јер си и сам, пре исхода свога из овог пролазног живота, обећао да ћеш се за њих Господу молити и испросио си од Њега овакав дар: ако неко у било каквој невољи, жалости или болести душевној или телесној почне призивати свето име твоје, тај да буде избављен од свакога зла. И као што си некада кћер цареву у граду Риму, коју је ђаво мучио, исцелио, сада и нас од страшних његових лукавстава сачувај у све дане живота нашег, па најзад и у дан нашег последњег издисаја буди наш заступник. Буди нам тада помоћник и брзи прогонитељ злих духова и онај који ће нас у Царство Небеско увести. И, како ти сада са светима стојиш уз престо Божји, умоли Господа да и нас удостоји да будемо причасници вечитог весеља и радости, да бисмо с тобом заједно прослављали Оца и Сина и Светога Духа Утешитеља, у векове. Амин.


Молитва Светом Науму Охридском

Теби, угодниче Бога Живога, Науме Чудотворче, који си испунио закон Бога и Спаса нашега Исуса Христа и задобио од Њега Живот вечни, поклањам се са љубављу и теби благодарим са смирењем, за премнога твоја чудодејства којима си помагао немоћним људима и прославио име Господа Бога и Спаса свога. Теби, верни слуго Бога и Спаса, даде се благодат Свесветога Духа Божијег, да бесе изгониш, болне исцељујеш, немоћне подижеш, да мучене тешиш, и у свим невољама људима помажеш.


Тога ради ми те, уистину недостојни, поштујемо као свиралу духовну кроз коју се излива сила и небеска утеха, онима којима је потребна, и са славословљем прослављамо Творца, који дарова теби, обичном човеку, такву божанствену силу и достојанство. И сада к теби припадам, праведниче и друже Ангела, преподобни оче наш Науме, са поклонима и умиљењем: не престај се молити за сав род хришћански, православни, пред престолом Пресвете, Јединосуштне Тројице, за праведне и за грешне, за све који су на власти, за све који у невољама страдају, за епископе, свештенике и ђаконе, за ктиторе и приложнике свете обитељи ове, за оне који долазе и клањају се пред твојим светим и свечесним моштима, за болесне, и у вери уснуле, за старце и младиће, за девојке и матере. Светитељу оче наш, Науме, човече Божији, покриј недуге наше и исцели болести наше, твојим молитвама.


Још се молимо сада и за слугу Божијег /ИМЕ/, који страда од немоћи и неподношљивих недуга. Ако се њима свезао због греха свога, или родитеља својих, или сродника својих, и због греха болест ову задоби, посредуј, о, ангелоподобни Светитељу, пред престолом Господа, који те је прославио да грех опрости и недуг исцели. Ако је, пак, болест ова допуштена од Бога, по светој Божијој речи: онога кога Бог љуби онога и кори, бије свакога сина којега прима, милостиво умоли Свемилостивог и Сведоброг Бога да се смилује овом слуги Своме и да не допушта страдање веће него што он може поднети као човек. Људи су телесни и ништавни, и ниједно страдање се не може поднети без благодати Бога који нас укрепљује. Светитељу, оче наш, Науме, брзо нас услиши и исцели слугу Божијег /ИМЕ/, молитвама твојим, да не кажу неверујући: где је Бог његов?


О, Свети, и преподобни оче Науме, покажи силу твоју даровану ти од Свемогућег Господа, и на слуги овом, коју си и до сада показивао на безбројном броју болесних и немоћних, и који припадају твоме честном гробу са вером, покајањем и молитвама. Учини га цела, здрава душом и телом, одгнај и изгнај из њега пакосника тела људског, ђавола. Укрепи тело његово здрављем и снагом, да би се душа његова могла подвизавати, кајати, и припремати за Царство. Одгнај од њега превремену смрт, да би још, са делима добрим, угађао Благом Богу, и милост Божију стекао на Страшном Суду. Помоли се, о, преславни Науме Чудотворче, за слугу овога /ИМЕ/, да му се опросте сагрешења вољна и невољна, и очисти га Духом својим Светим, од сваке нечистоте, оче Науме, твојим светим молитвама, да се и у њему прослави Света Тројица, Која те је прославила, Отац и Син и Свети Дух, сада и увек, и у векове векова. Амин.


Молитва Светом Луки Кримском,

пред операцију

О, свеблажени Исповедниче, Светитељу оче наш Лука, велики угодниче Христов, са умиљењем преклонивши колена срца наших и припадајући гробу часних и многоцелебних моштију твојих, као чеда оца, молимо те свеусрдно: услиши нас грешне и принеси молитву нашу Милостивом Човекољупцу Богу, пред Којим ти сада у радости Светих и са хором Анђела стојиш. Јер, верујемо да нас љубиш истом љубављу којом си све ближње љубио, на земљи пребивајући. Измоли у Христа Бога нашега да у Својој Светој Православној Цркви утврди дух праве вере и побожности, пастирима њеним да подари свету ревност и старање о спасењу повереног им стада духовног; правоверне да сачува, слабе и немоћне у вери да утрвђује, неуке да поучава, противнике да разобличава. Свакоме од нас подај дар према његовој потреби, и све што је за живот привремени и вечно спасење корисно; градова наших утврђење, земљи плодност, од глади и помора избављење, жалоснима утеху, болесницима исцељење, заблуделима обраћење на пут истине, родитељима благослов, деци у страху Господњем васпитање и учење, сирочади и сиромасима помоћ и заступништво. Подај свима нама твој архипастирски и свети благослов, да се, њиме осењивани, избавимо од лукавстава злога и избегнемо сва непријатељства и немире, јереси и расколе. Даруј нам да поприште живота привременог богоугодно пређемо, управи нас на пут који води у насеља праведних, избави нас од ваздушних митарстава и моли Свемоћног Бога да у вечном животу с тобом непрестано славимо Оца и Сина и Светога Духа, у Тројици слављенога Бога, Коме приличи свака слава, час и моћ, у векове векова. Амин.

 

 
Свети Стефан

Мултимедија

Молитвени кутак

Предавања и дружења