Најаве

Васкрс, 16.април: Васкршња Литургија у 9:00

Слава Параклиса

Деца у Параклису

Дечији радови

Home

postheadericon МОЛИТВЕ ПРЕ И ПОСЛЕ СВЕТОГ ПРИЧЕШЋА

 

 

Молитва вечерња пред Причешће

Владару, Господе Исусе Христе, Боже наш, Који једини имаш власта да људима отпушташ грехе, као Благ и Човекољубив, превиди све моје свесне и несвесне грехе и удостој ме да се неосуђено причестим Божанским и Преславним и Животворним Тајнама Твојим, не на казну, ни на муку, ни на умножење грехова, него на очишћење и освећење, и обећање Будућег живота и Царства, на заштиту и помоћ, на истребљење многих мојих сагрешења. Јер си Ти Бог милости и милосрђа и човекољубља, и Теби славу узносимо, са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.


Молитва друга вечерња

Господе Исусе Христе, Боже мој, отпусти, остави, очисти и опрости ми грешном, непотребном и недостојном слуги Твоме погрешке и сагрешења и преступе моје, што Ти од младости моје, па све до овога дана и часа сагреших, било свесно или несвесно, било речима или делима, и свим мојим осећањима. Учини да, Твојим благовољењем, неосуђено примим Свето и Пречисто Тело Твоје и Часну Крв, на исцељење душе и тела. Јер је Твоје Царство и Сила и Слава, част и поклоњење, са Оцем и Светим Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.


Молитва јутарња, пред Причешће

(Изговара се ујутру, после буђења, као и у цркви, пред приступања Светој Чаши)

Верујем, Господе, и исповедам да си Ти заиста Христос, Син Бога Живога, Који си дошао у свет да грешнике спасеш, од којих сам први ја. Још верујем да је ово Само Пречисто Тело Твоје и ово Сама Часна Крв Твоја, стога Ти се молим: помилуј ме и опрости ми сагрешења моја, хотимична и нехотична, учињена речју, делом, свесно и несвесно, и удостој ме да се неосуђено причестим Пречистим Тајнама Твојим, на отпуштење грехова и на Живот Вечни. Прими ме данас, Сине Божији, за причасника Тајне вечере Твоје, јер нећу казати тајну непријатељима Твојим, нити ћу Ти дати целив као Јуда, већ као покајани разбојник на крсту исповедам Те: Помени ме, Господе, у Царству Твоме. Нека ми причешћивање Светим Тајнама Твојим, Господе, не буде на суд или осуду, већ на исцељење душе и тела. Амин.


Молитва после Причешћа

(Може се изговарати и у цркви и у дому)

Твоје Свето Тело, Господе Исусе Христе, Боже наш, нека ми буде на Живот вечни, и Пречасна Крв Твоја на отпуштење грехова . Нека ми ово Причешће буде на здравље, радост и весеље; и на Твом страшном Другом доласку, удостој мене грешног да станем са десне стране славе Твоје, заступништвом Пречисте Мајке Твоје и свих светих Твојих. Владару Христе Боже, Царе векова и Творче света, благодарим Ти за сва добра која си ми дао и за Причешће Пречистим и Животворним Тајнама Твојим. Молим Те, Благи и Човекољубиви, сачувај ме под кровом Твојим и у сенци крила Твојих, и даруј ми да се, са чистом савешћу, до последњег даха свог достојно причешћујем Светињама Твојим, на отпуштење грехова и на Живот вечни. Јер си Ти Хлеб Живота, Извор Светиње, Давалац добара, и Теби славу узносимо, са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

 

 
Свети Стефан

Мултимедија

Молитвени кутак

Предавања и дружења