Најаве

Васкрс, 16.април: Васкршња Литургија у 9:00

Слава Параклиса

Деца у Параклису

Дечији радови

Home

postheadericon ЛИЧНЕ МОЛИТВЕ

 

Оче наш

Оче наш, који си на Небесима
да се свети Име Твоје,
да дође Царство Твоје,
да буде Воља Твоја
и на земљи као и на Небу,
хлеб наш насушни дај нам данас,
и опрости нам дугове наше
као што и ми опраштамо дужницима својим,
и не уведи нас у искушење,
но избави нас од злога.


Исусова молитва

Господе Исусе Христе, Сине Божији,
помилуј ме грешног (грешну).


Молитва Светом Духу

Царе Небески, Утешитељу,
Душе истине,
Који си свуда присутан и све испуњаваш,
Ризнице добара и Даваоче живота,
дођи и усели се у нас,
и очисти нас од сваке нечистоте,
и спаси, Благи, душе наше. Амин.


Молитва Анђелу Чувару

Анђеле Божији, Чувару мој свети, који си ми од Бога дат као заштитник, просвети ме данас и сачувај од свакога зла, ка добрим делима упути и на пут спасења управи ме. Амин.


Покајни 50. псалам

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по обилном милосрђу Свом очисти безакоње моје. Опери ме сасвим од безакоња мога и од греха мога очисти ме; јер, безакоње своје ја знам и грех је мој стално преда мном. Теби Јединоме сагреших и зло пред Тобом учиних, а Ти си праведан у речима Својим и чист у суду Своме. Гле, у безакоњима се зачех и у гресима ме роди мати моја. Јер, гле, истину љубиш и јављаш ми незнано и тајно свемудрости Своје. Покропи ме исопом и очистићу се, опери ме и бићу бељи од снега. Дај ми да чујем радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати Лице Своје од грехова мојих и сва безакоња моја очисти. Саздај ми чисто срце, Боже, и дух прав обнови у мени. Не одбаци ме од Лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога и духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим и непобожни ће се обратити Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори усне моје и уста ће моја казивати славу Твоју. Јер, да си хтео жртве, принео бих; за жртве паљенице не мариш. Жртва Богу је дух скрушен; срце скрушено и смирено Бог неће презрети. По благости Својој, Господе, чини добро Сиону, нека се подигну зидови јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице; тада ће стављати на жртвеник Твој теоце.


Јутарња молитва Светог Филарета Московског

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе, и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи ми свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да, у непредвиђеним случајевима, заборавим да све долази од Тебе.
Научи ме да се правилно и разумно опходим са сваким чланом своје породице, и са својим ближњима, да никога не осуђујем и не ожалостим. Господе, дај ми снаге да поднесем замор данашњег дана и све што се у току дана догоди. Управљај мојом вољом и научи ме да се молим, да верујем, да трпим, да праштам и да волим. Господе, дај да будем оруђе Твога мира: да тамо где је мржња сејем љубав, где је вређање - праштање. Где је раздор - слогу, где је очајање - наду, где је тама - светлост, где је жалост – радост.
О, Божански Учитељу, немој никада да мене теше, него да ја друге тешим; немој мене да разумеју, него да ја друге разумем; не да мене љубе, него да ја друге љубим. Јер када праштамо, онда се нама прашта, када дајемо, онда добијамо, а када умремо, онда се рађамо за живот вечни. Душе Свети, буди ми на помоћи да данашњи дан посветим Господу и Спаситељу. Господе Исусе Сине Божији, боље је не живети, него живети без Тебе и против Тебе. Захваљујем Ти, Боже, за дар овога дана и за све добро које ћеш ми помоћи да данас учиним. Избави ме милостиви Боже, од жеље за угодношћу и удостој ме да у сваком тренутку будем спреман да се ради Теве и ближњега одрекнем себе јер си ми за ту службу и дао живот. Помози ми да одбацим од себе све што није Твоје, а што је Твоје да примим у дубокој вери, нади и љубави. Дај ми храбрости да Ти постојано служим: да ставим остварење племенитих дела изнад тренутних задовољстава, да ставим друге изнад себе и испуним Твоју заповест о љубави. Учини да светлост Твоје лепоте, доброте и љубави засија у мојој души. Амин.


Молитва за пријатеље и добротворе

Предобри Боже , молим Те, искажи своју доброту свима који ме због Тебе љубе, који се за мене жртвују и због мене трпе телесне и душевне муке. Удели снаге свима којима је потребна Твоја помоћ, услиши жеље оних којима сам обећао да ћу се за њих молити или за које сам дужан молити се. Ја их све љубим, Небески Оче, јер их Ти љубиш. Ти си ми их дао као браћу и сестре у Христу и хоћеш да их љубим као што их Ти љубиш. Пошаљи нам свима Свога Светога Духа љубави, да бисмо у слози испунили Твоју свету вољу. Амин.


Молитва за оздрављење

Оче Свети, Лекару душа и тела, Који си послао Јединородног Сина Свог, Господа Бога, Спаситеља нашег Исуса Христа, Који исцељује сваку болест и избавља од смрти, излечи и мене од свих мојих душевних и телесних немоћи, и оживотвори ме благодаћу Христа Твог, молитвама Пречисте Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије, Силом Часног и Животворног Крста, посредништвом Часних небеских Сила бестелесних, Часног, славног Пророка, Претече и Крститеља Јована, Светих славних и добропобедних мученика, преподобних и богоносних Отаца наших, Светих исцелитеља, бесребреника Козме и Дамјана, Кира и Јована, Пантелејмона и Јермолаја, Самсона и Диомида, Фотија и Аниките, Талалеја и Трифуна, Светих и праведних Богоотаца Јоакима и Ане, и свих светих. Јер си Ти Извор исцељења, Боже наш, и Теби славу узносимо, са Јединородним Твојим Сином и Једносуштним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.


Молитва друга за оздрављење

О, Господе, Исусе Христе, Боже наш, Ти си лечио људске болести и слабости само Својом речју, све време Свога боравка у овоме свету. Погледај сада и нас верне и, ако је Твоја Света воља да се избавим, излечи болест од које страдам. Подигни ме из ове постеље болести и слабости, да бих Ти служио (служила) у све дане живота мога, настојећи да увек извршавам Свету вољу Твоју. Дај, Господе, да и ова болест буде време које ћу употребити на слављење Твога човекољубља, и пирлика да се препородим, следећи Тебе са чврстом решеношћу. Дај ми да стално имам на уму да сам прах и да живим једино по Твојој сили и благодати, јер си ме Ти створио и улио ми наду на спасење и живот вечни. Теби, Господе Исусе Христе, упућујем своје молитве, уздајући се у Твоју љубав и милосрђе, и Теби узносим славу, са Оцем и Пресветим Духом, сада, свагда и у векове векова. Амин.


Молитва за оздрављење нашег ближњег

Владико, Сведржитељу, Свети Царе, Ти Који уразумљујеш и не усмрћујеш, Који клецајуће утврђујеш и оборене усправљаш, и телесне муке човекове отклањаш, молимо се Теби, Боже наш, слугу Свога (слушкињу Своју) /ИМЕ/ који болује (која болује), посети милошћу Својом. Опрости му (јој) свако сагрешење вољно и невољно. О, Господе, излечујућу силу Своју са небеса пошаљи, дотакни се тела његовог (њеног), угаси грозницу, укроти страст и сваку болест која се крије у њему (њој), буди Лекар слуге Свога (слушкиње Своје) /ИМЕ/, подигни га (је) са постеље болесничке и са одра страдања његовог (њеног), и даруј га (је) свесавршеног (-ну) Цркви Својој, да благоугађа Теби и твори вољу Твоју. Јер, Твоје је да нас милујеш и спасаваш, Боже наш, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.


Молитва за оздрављење детета

Господе, Исусе Христе, Ти си дошао у овај свет као дете; па, иако си истинити Бог, живео си у послушности Својим земаљским родитељима. Дај да Твоје чедо /ИМЕ/ бодро поднесе терет који му је наметнут и да буде послушно онима које си Ти предвидео да о њему брину. Молимо Те милостиво: погледај на њега и у Својој неизмерној љубави олакшај му патњу. О, Господе, Боже наш, пошаљеи Свог Светог Анђела да га излечи, да би достигао пуноћу живота и служио Ти у вери и захвалности у срцу, и даруј да постане наследник Твога Небеског Царства. Јер си Ти, Христе, Господе наш, Лекар душе и тела, и Теби славу узносимо, са Оцем и Светим Духом, сада, свагда и у векове векова. Амин.


Молитва против ружних помисли

Владару, Господе, Боже мој, у чијим је рукама судба моја, заштити ме по милости Својој, и не допусти да пропаднем због безакоња својих, нити да идем за вољом тела, које страстима војује против духа. Твоје сам створење, не презри дело руку Својих. Немој ме одбацити од Себе, сажали се, а не понизи. Слаб (-а) сам, немој ме презрети, Господе, јер Теби прибегох, Заштитнику своме и Богу; исцели душу моју јер сагреших Теби, спаси ме по милости Твојој, јер сам Ти одан (-а) од младости своје. Некад се постиде они што траже да ме одгурну од Тебе помоћу нечистих дела, ружних помисли, некорисних сећања; удаљи од мене сваку нечистоту, свако зло. Јер си Ти једини Свет, једини Силан, једини Бесмртан, у свему беспримерно Моћан, и свима дајеш силу за борбу против ђавола и његових војски. Јер, Теби приличи свака слава, част и поклоњење, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и кроза све векове. Амин.


Молитва за успешну операцију

Господе Исусе Христе, Боже наш, Ти си стрпљиво поднео шибање и рањавање Свога Најсветијег Тела и можеш да лечиш духовне и телесне ране својих грешних створења. Милостиво погледај на мене (њега, њу), слугу Твога, који очекује да моје (његово, њено) тело буде повређено медицинским средствима ради личног добра и душевне и телесне користи. Благослови руке оних који ће ме (га, је) оперисати и оних који ће им помагати, дајући им Својом Небеском благодаћу и покровитељством мудрост и спретност. Даруј ми (му, јој) снагу да поднесем све што Ти, Господе, дозволиш да ми (му, јој) се деси. Теби присносим веру и љубав, уздајући се да ће Твоја Света воља увек управљати мојим (његовим, њеним) животом. Јер си Ти Бог милости и спасења и Теби славу узносим, о, Христе Господе, са Твојим Предвечним Оцем и Пресветим, Добрим и Животодавним Духом, сада и увек и у векове векова. Амин!


Захвална молитва исцељеног од болести

Слава Теби, Господе Исусе Христе, Јединородни Сине Беспочетнога Оца, Који једини исцељујеш сваки грех и сваку болест у људима, јер си помиловао мене грешног (грешну) и избавио си ме од болести моје, не допустивши јој да се развије и да ме умртви због грехова мојих. Даруј ми од сада, Владико, снагу да чврсто творим вољу Твоју за спасење моје грешне душе и у славу Твоју, са Беспочетним Твојим Оцем и Једносуштним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.


Молитва за оздрављење умно оболелог

О, Господе Исусе Христе, Боже наш, Ти држиш сва створења у Очевој љубави и не дозвољаваш да се онај који верује у Тебе удаљи од присуства Духа Светог. Смилуј се на слугу Свога (слушкињу Своју) /ИМЕ/, чији је ум помрачен и помућен и који(-а) изгледа да је далеко од моћи гледања Истине Твоје. Дај живот његовој (њеној) души и одведи га (је) на изворе излечења. Дај му (јој) да упозна Тебе на начин који је једино Теби познат. Даруј да има поверење у Твој Живот, који расте у њему (њој) заступничким молитвама Твоје Мајке, Пречисте и Преблагословене Дјеве Марије и свих светих Твојих. Јер, Ти си Сам носио све болести народа Свога, страдао си и умро да би сви били излечени. Стога Те ми прослављамо, Христе Господе, са Твојим милостивим Оцем и Твојим Утешитељем и Лекаром Духом Светим, сада и увек и у векове векова. Амин.


Молитва за светлост ума

- Томе Кемпијског –

Обасјај ме унутрашњом светлошћу, Добри Исусе! Нека засија Светлост Твоја у срцу моме и нека растера таму. Заустави дух мој да не лута и отклони искушења која ме муче. Пружи ради мене десницу Своју и укроти ове зле звери, ове грешне жеље, нека буде мир око зидова Твојих; и нека обиље Твоје хвале одјекне у Твоме храму, у чистој савести. Заповедај ветровима и бури, реци мору: Ћути, престани! И утишај ветар, и настаће тишина велика. Пошаљи видело Своје и Истину Своју да застијају на земљи; јер сам ја пуста и тамна земља све док ме Ти не обасјаш. Проспи милост Своју одозго, ороси срце моје росом небеском, излиј на ову суху земљу плодну воду побожности, да би донела доброг и лековитог плода. Подигни душу моју, клонулу под теретом њених грехова; пренеси све жеље моје на небо, да оквасивши усне своје на извору вечнога добра, не бих више могао без одвратности помишљати на земаљске ствари. Подигни ме, отргни ме од сваке пролазне утехе светске; јер, никаква створена ствар не може задовољити ни потпуно заситити срце моје. Сједини ме са Собом нераскидивом везом љубави; јер си Ти Сам довољан ономе који Те људи, а све остало без Тебе ништа је.


Молитва у великим страдањима и мукама

Праведни, дуготрепељиви и многомилостиви Боже, Ти си из љубави допустио ова моја страдања. Ти нас рањаваш, али и лечиш ране, Ти нас обараш и Ти нас подижеш; Ти опомињеш Своја чеда, али их смрти не предајеш. Оче небески, као пример трпљења дао си нам Сина Твога љубљенога, да сви следимо Његов пример. Укрепи ме да идем за Њим, по овоме путу туге и да узиђем у Царство небеско. He допусти да искушења истргну реч Твоју из мога срца, да ослабе моју веру и да утуше моју молитву, да изазову нетрпељивост и да ме наведу на роптање и негодовање против Тебе. Немој ме обременити превеликим старадањима. Опомени се да сам прах и пепео. Укрепи моје раслабљене руке и оснажи моја уздрхтала колена. Твоја воља је да страдам и да будем ожалошћен, али Ти ми даруј трпљење и укрепи ме да победим зло. Претвори моју тугу у радост, моја страдања овенчај чашћу, а моје понижење славом. Јер, Ти си једини истинито укрепљење и Сила раслабљених, Ти си пристаниште витланих буром, и Теби славу узносимо кроза све векове. Амин.

 

 
Свети Стефан

Мултимедија

Молитвени кутак

Предавања и дружења