Најаве

Васкрс, 16.април: Васкршња Литургија у 9:00

Слава Параклиса

Деца у Параклису

Дечији радови

Home Протекли догађаји ПИСМО ЗАБОРАВЉЕНИХ својим потомцима

postheadericon ПИСМО ЗАБОРАВЉЕНИХ својим потомцима

 

Ми смо ваши, заборављени. Преци свакако нисмо јер нисмо могли децу да имамо, били смо деца. Ми смо могли бити ваши преци , али смо се погрешно презивали, имена погрешна имали, погрешно се крстили иу погрешној цркви молили.То су нам објаснили они са чудним црним капама, са необичним потковичастим словима на њима. Истина нису нам баш и објашњавали, ваљда су мислили да смо пилад, а били смо. Брзо су нас клали, ваљда то смо мали, оштрим "солингеновим србосеком". Ви вероватно не користите те ножеве док спремате ручак у вашим школским радионицама?! Што није заклано, то је бачено у Саву да доплов до Београда без брода, неки од нас су постали сапуни за прање, а неки су постали прах, дим - облак, тужна киша.

Ако је неко имао среће да упозна Будисављевић, аустријанку удату за Србина, која је радила при немачкој команди Црвеног крста, могао је и да постане ваш предак. Кажу да нас је спасла неколико хиљада.Такође неки наши другари су срећом постајали нечији преци, али не Јовану вец Ивану, не Милици вец Катици, не Јосифу вец Јосипу. Значи крштавали су нас два пута, ал то није лепо, јер само може једном да се крсти душа ива, тако је говорио прота из Глинске цркве пред своју последњу литургију. И он је заклан јер се погрешно крстио уместо шаком крстио се са три прста, то су погрешно радили и његови парохијани, зато их и нема.Банија је пуста, и Кордун је пуст, на Кордуну гроб до гроба... Лика је пуста, пусто Јадовно, пуста је и Далмација, налазимо се у пашкој соли и сиру, не једите нас, Козара је пуста, војник је пошао у војску, тек 15 година после рата, јер је 80.000 невиних Срба отерано у Јасеновац са ове питоме планине и њене околине.

Наша браћа Аврамови синови - Јевреји, због свог Јахвеа нису нашли милост у Сикстинској капели. Страдало их је 30 000. Исто толико је сатрвено гвозденом метлом и веселих Цигана - чергара . Остало их је по 500 душа у Хрватској и Босни после великог рата . Србија их је сачувала . Чујемо да на утакмицама поздрављате нацистичким поздравом који су наши кољачи користили . Да су неки од младих Срба заборавили на наше страдање и ружним речима говоре о Јеврејима и Циганима са којима смо били у истој воденици смрти . Да вас спомене Господ Бог и да вам опрости због вашег незнања , децо 21.века .

Дакле , да вам се јавимо , да нас не заборавите , ваше Србе мученике , састрадалнике Јевреје и Цигане , и да нас у молитвама поменете . Налазимо се у Јасеновцу , ауто - путем за Европу или море Јадранско , свратите , има нас на самој траси ауто - пута , на спрудовима Саве пола метра испод песка , извините ако згазите на нас , налазимо се разбацани по славонским шумама , рију нам кости зверови место жирова . Има нас у савским рибама - не једите рибу из Саве .

Жао нам је сто вам ипак нисмо преци , јер ножеви усташки , и меци нам ту радост нису дали . Ипак не брините нисмо сами . Има нас преко сто хиљада са родитељима око милион , највећи смо српски град под земљом , на небесима су нам душе , те их се сетите данас , палите нам свеће и молите се за нас у име вас ..

 

У спомен страдалим у Јасеновцу 1941. - 1945.г
свештеник Лазар Војводић , духовник
Параклис Светог Стефана , КБЦ Бежанијска Коса
Уочи дана страдања српских мученика у Јасеновцу , 13.09.2013.г.

 

 
Свети Стефан

Мултимедија

Молитвени кутак

Предавања и дружења